ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ. 26610 22611

ΤΡΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ, 49100, ΚΕΡΚΥΡΑ

animalclinicvets@gmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 19.30
ΤΡΙΤΗ: 10.00 - 16.00
ΤΕΤΑΡΤΗ: 10.00 - 14.00
ΠΕΜΠΤΗ: 10.00 - 16.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10.00 - 14.00 & 17.00 - 19.30

  • Facebook - Grey Circle
  • Google Places - Grey Circle

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE MAPS

The Animal Clinic 2019. All rights reserved.

Πολιτική Απορρήτου & Συμμόρφωση GDPR

Η Λεϊσμανίαση στο σκύλο

July 17, 2014

(For english press here)

 

Τί είναι η Λεϊσμανίαση;

 

Η Λεϊσμανίαση είναι μία ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum και μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο με το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες του σκύλου στην Ελλάδα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν θεραπευτεί. Τα κυρίως όργανα που προσβάλονται είναι το δέρμα, τα νεφρά, ο σπλήνας, το ήπαρ, οι οφθαλμοί και οι αρθρώσεις.

 

Κλινική εικόνα

 

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να είναι μολυσμένοι από το παράσιτο και να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα (ασυμπτωματικοί σκύλοι). Με την εξέλιξη όμως της νόσου το ζώο αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα. Τα συμπτώματα που συνδέονται με την λεϊσμανίαση είναι πολλά, τα πιο συχνά από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

 

  • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους

  • Εύκολη κόπωση

  • Δερματικές αλλοιώσεις

  • Ρινορραγία

  • Πολυουρία και πολυδιψία

  • Οφθαλμικές αλλοιώσεις

  • Αρθρίτιδα

 

Θεραπεία

 

Όταν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχει δυνατότητα θεραπευτικής αγωγής, στόχος της οποίας είναι να εξαλείψει τα κλινικά συμπτώματα και να μειώσει τον αριθμό των παρασίτων, καθώς το να απαλλαχθεί το ζώο από το παράσιτο είναι δύσκολο. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ποικίλουν και η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και από τον βαθμό προσβολής των ζωτικών οργάνων του ζώου. Σε προχωρημένη νόσο η θεραπεία είναι δύσκολη και η πρόγνωση επιφυλακτική.

 

Πρόληψη

 

Συστήνεται σε όλους τους σκύλους να πραγματοποιείται προληπτικός αιματολογικός έλεγχος δύο φορές τον χρόνο, δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα εντόπισης της νόσου στα αρχικά της στάδια. Σημαντικά επίσης μέτρα πρόληψης είναι η χρήση αντιπαρασιτικού κολάρου ή αμπούλας με εντομοαπωθητική δράση σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και το να απαφεύγουμε να βγάζουμε βόλτα τον σκυλο τις βραδυνές ώρες.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης το οποίο δρά μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κλινικής νόσου, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου στο παράσιτο. Δεν προστατεύει από το τσίμπημα της σκνίπας και γι'αυτό τον λόγο γίνεται παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Harvest Mites

1/3
Please reload

Follow Us

Tria Gefiria | Corfu