ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ. 26610 22611

ΤΡΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ, 49100, ΚΕΡΚΥΡΑ

animalclinicvets@gmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 19.30
ΤΡΙΤΗ: 10.00 - 16.00
ΤΕΤΑΡΤΗ: 10.00 - 14.00
ΠΕΜΠΤΗ: 10.00 - 16.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10.00 - 14.00 & 17.00 - 19.30

  • Facebook - Grey Circle
  • Google Places - Grey Circle

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE MAPS

The Animal Clinic 2019. All rights reserved.

Πολιτική Απορρήτου & Συμμόρφωση GDPR

Κάμπια των πεύκων ή Πιτυοκάμπη - ένας μεγάλος κίνδυνος για τα κατοικίδια ζώα

February 24, 2016

 

Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) βρίσκεται ευρέως σε πευκώδεις περιοχές της Κέρκυρας κατά τα τέλη του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα.

 

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες οι πιτυοκάμπες δραστηριοποιούνται συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Δημιουργούν φωλιές στα κλαδιά των πεύκων οι οποίες μοιάζουν με μπάλες από βαμβάκι. Κατά τις αρχές της άνοιξης εγκαταλείπουν τα πεύκα και εισέρχονται στο έδαφος.

 

Το σώμα της κάμπιας είναι καλυμμένο με τρίχες οι οποίες όταν έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια μπορεί να προκαλέσουν έντονη αλλεργική αντίδραση και σοβαρή βλάβη των εκτεθειμένων σε αυτές ιστών. Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα καθώς έχουν την τάση είτε να μασούν τις κάμπιες είτε να γλείφουν τα πόδια τους μετά την επαφή τους με αυτές. Με αυτόν τον τρόπο οι τρίχες της κάμπιας μεταφέρονται στο στόμα και στη γλώσσα του σκύλου. Η επαφή μιας πιτυοκάμπιας με το δέρμα οδηγεί σε σοβαρό ερεθισμό του δέρματος, αλλά η επαφή με το στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα μπορεί να προκαλέσει άμεσο πρήξιμο των χειλέων, της γλώσσας και της περιοχής του προσώπου,  δυσκολία στην αναπνοή και αναφυλακτικό σόκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αντίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση μεγάλου μέρους της γλώσσας του ζωου. 

 

Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται μετά την επαφή του κατοικιδίου με την κάμπια είναι ο ερεθισμός του δέρματος ή/και το έντονο πρήξιμο γύρω από το στόμα και το πρόσωπο, ενόχληση στο στόμα, σιελόρροια (έντονη παρουσία σάλιου) και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Σε περίπτωση έκθεσης του ζώου στην πιτυοκάμπη είναι απαραίτητη η άμεση προσκόμιση του ζώου σε κτηνίατρο. Το ξέπλυμα του στόματος του ζώου με νερό μπορεί να βοηθήσει έως την μεταφορά του σε κτηνιατρείο. Οι κάμπιες αυτές είναι επιβλαβείς και για τον άνθρωπο, και για αυτόν τον λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνονται καταλληλες προφυλάξεις κατά το χειρισμό του κατοικίδιου ζώου σας.

 

Please reload

Featured Posts

Harvest Mites

1/3
Please reload

Follow Us

Tria Gefiria | Corfu